viernes, 29 de abril de 2016

De missione musicorum, un viatge de Joan Boronat i Riosuke Sakamoto

Per començar us haig de dir que la Música Antiga em provoca autèntica fascinació, i procuro escoltar-ne algunes peces sempre que puc. Bach, per exemple, és el millor mètode antiestrés que conec. Però no sempre tenim la possibilitat de sentir-la en directe, al menys no quan la situació económica és la que és.

Riosuke Sakamoto ens fa una demostració
amb la viola de mà
Fa un temps vaig poder anar a alguns concerts que va oferir l’ADDA d’Alacant a la seva sala de cambra. Un d’ells, Sobremesa y alivio de caminantes, de la Capela Compostelana, el vaig esperar ansiosa durant mesos, perquè per fi podria veure i escoltar de prop el clavecí. No vaig tenir aquesta sort, perquè no el van portar. Això sí, van tocar amb unes violes que estrenaven per a l’ocasió, i també era la primera vegada que les veia gairebé a tocar de mans.

Fa un parell de dies vaig tenir la sort de ser convidada a casa d’en Joan Boronat, on està instalat amb Riosuke Sakamoto, el seu company en aquest duo, durant els dies en què faran els concerts de la nova proposta que ens ofereixen, aquest cap de semana. Ambdós joves Mestres viuen a Suïssa habitualment.

Joan Boronat al clavecí
Només entrar a la casa, en Riosuke ens va començar a parlar de les dues violes que porta, la de mà i la d’arc, i l’emoció ens va fer tremolar: teniem a centímetres a un Mestre que, mentre ens explicava el com i el què d’aquests instruments, ens feia petites demostracions amb una gran generositat. Les violes van arribar al Japó quan els jesuïtes hi feien la seva tasca al segle XVI, i ell ara ens les porta “de tornada” pel concert De missione musicorum que ha creat amb en Joan. És com tancar un cercle. I teixida entre les seves paraules, la delicadesa de les seves mans ens arribava a les oïdes en forma de sons celestials. En Joan s’hi va afegir a l'orgue, i la trena de notes creixia al nostre voltant.

Orgue de fusta preparat pel concert
La segona sorpresa de la nit va ser l’arribada d’un petit orgue de fusta que, amb el clavecí, tocarà en Joan en el concert. També primer contacte amb aquest instrument. Nit de descobriments fantàstics! La música és la protagonista en un saló que, ja per se, ens convida a gaudir-ne: el clavecí a un costat, a l’altre un orgue, i, entre els dos, un piano electrònic. Ara, el quart company ocupava el centre de la sala.

En Joan Boronat ens va concedir una entrevista molt “familiar”. Va ser per l’amistat que tenim amb els seus pares que teniem aquesta possibilitat, i la vàrem aprofitar tant com vàrem poder. Ens va parlar dels seus primers passos en la música, dels seus estudis, i dels seus desitjos. Em va sorprendre quan va respondre “m’agrada el Jazz” a una pregunta meva sobre la seva època musical preferida.


Riosuke Sakamoto i Joan Boronat - Imatge: La Veu
Després de parlar-nos dels seus passos en el món de la música, ens vàrem centrar en De missione musicorum, i ens va obrir un espai absolutament desconegut per a nosaltres: la missió dels jesuïtes al Japó al segle XVI i el viatge que quatre seminaristes japonesos van fer per Portugal, Espanya i Itàlia entre 1582 i 1588.

En lloc de ser una ocupació violenta, com a Amèrica, els jesuïtes, amb un permís concedit ad-hoc que els assegurava independència en la seva empresa, es van incorporar a la cultura japonesa introduint a la vegada el seu missatge a través de la música. Els japonesos desconeixien la possibilitat de que dos instruments poguessin tocar junts notes diferents i això va ser clau per captar la seva atenció.


Us convido a escoltar un fragment de la nostra conversa, on Joan Boronat ens fa una introducció al seu concert De missione musicorum, que ens ofereix amb Riosuke Samamoto a València (Col.legi Maior Rector Peset. Divendres 29 d’abril a les 19 hs.), Alacant (Esglèsia de Sant Joan Baptista a Sant Joan d’Alacant. Dissabte 30 d’abril a les 20 hs.) i Monòver (Església del convent del Caputxins. Diumenge 1 de maig a les 18:30 hs.). I us convido a asistir al que millor us convingui, però no deixeu perdre aquesta oportunitat.

Cartell del concert
Aquest viatge seu arribarà al noviembre al Japó, on ja hi tenen sis concerts confirmats.



2 comentarios:

  1. Estuve en el concierto de Valencia: emoción hasta las lágrimas lentas, como lentas las notas de clave, órgano y violas.

    ResponderEliminar
  2. Yo lo vi en Sant Joan. Como dices, emoción casi incontrolable. Ya estoy esperando poder volver a hablar de ellos cuando toquen por aquí de nuevo.
    ¡Gracias por el comentario!

    ResponderEliminar